poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Wielkanoc cz.2


Lubię jeść. Bardzo :) 


Uwielbiam wielkanocne specjały. Pyszne żurki, zaostrzane chrzanem. Jajka w każdej postaci, białe kiełbasy, które jadam tylko na Wielkanoc. W moim rodzinnym domu na Wielkanoc zawsze jest szynka z kością. To taki przysmak, który doskonale smakuje z sosem tatarskim, ćwikłą, bitą śmietaną z chrzanem. Z każdym sosem! Słodkości... Ukoronowanie tego wyjątkowego śniadania! Baby, zdobione mazurki, serniki... Ślinka cieknie na samą myśl.

Dzisiaj kolejna odsłona kart z cyklu Wielkanoc - kilka tradycyjnych potraw wielkanocnych. 

W różnych regionach Polski różnie się jada. Przekonałam się o tym gdy pierwszy raz spędzałam Wielkanoc na Podkarpaciu. Niemal wszystko było inne – oprócz sernika (choć sernik mojej teściowej nie ma sobie równych). Pochodzę z Wielkopolski i w moich rodzinnych stronach jadamy żur, na Podkarpaciu jadają barszcz biały zrobiony z bulionu grzybowego i trzepanych białek.
Mimo to, starałam się aby na kartach znalazły się naprawdę podstawowe potrawy, takie, które są w większości domów. 

Pochwalicie się jakie Wy jadacie potrawy podczas Śniadania Wielkanocnego?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz