Lubię
jeść. Bardzo :)
Uwielbiam
wielkanocne specjały. Pyszne żurki, zaostrzane chrzanem. Jajka w
każdej postaci, białe kiełbasy, które jadam tylko na Wielkanoc. W
moim rodzinnym domu na Wielkanoc zawsze jest szynka z kością. To
taki przysmak, który doskonale smakuje z sosem tatarskim, ćwikłą,
bitą śmietaną z chrzanem. Z każdym sosem! Słodkości...
Ukoronowanie tego wyjątkowego śniadania! Baby, zdobione mazurki,
serniki... Ślinka cieknie na samą myśl.
Dzisiaj
kolejna odsłona kart z cyklu Wielkanoc - kilka tradycyjnych
potraw wielkanocnych.
W różnych regionach Polski różnie się
jada. Przekonałam się o tym gdy pierwszy raz spędzałam Wielkanoc
na Podkarpaciu. Niemal wszystko było inne – oprócz sernika (choć
sernik mojej teściowej nie ma sobie równych). Pochodzę z
Wielkopolski i w moich rodzinnych stronach jadamy żur, na
Podkarpaciu jadają barszcz biały zrobiony z bulionu grzybowego i
trzepanych białek.
Mimo
to, starałam się aby na kartach znalazły się naprawdę podstawowe
potrawy, takie, które są w większości domów.
Pochwalicie
się jakie Wy jadacie potrawy podczas Śniadania Wielkanocnego?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz